U našem centru bavimo se laserskim uklanjanjem dlaka od 2004. g. i specijalizirani smo za sve vrste nepoželjne dlakavosti bilo da se radi o povećanoj dlakavosti izazvanoj hormonalnim disbalansima kod žena ili o estetski nepoželjnoj dlakavosti kod žena i muškaraca.

Lasersko uklanjanje dlaka podrazumijeva postupak u kojem se IPL (intense pulsed light) laserom valne duljine od 450 – 650 nm širokim spektrom svjetla usmjerava energija direktno u folikulu dlake , točnije u melanin koji se nalazi u matičnoj stanici dlake.Emitiranjem svjetlosnog vala u melanin svjetlo se pretvara u toplinsku energiju visoke temperature do 70 stupnjeva C koliko je potrebno za uništenje stanica koje su odgovorne za ponovni rast dlake. Laserska epilacija vrlo uspješno eliminira ponovni rast dlaka i realni rezultati mogući su čak i do 90% uklanjanja dlaka za pojedine tipove dlakavosti. Rezultati ovise o genotipu klijenta, o mogućim endokrinolškim problemima, posebno kad se radi o dlakavosti na licu kod žena, također ovisi o boji kože, te debljini i boji dlake. Najbolji rezultati kod IPL lasera bit će postignuti kod svijetle kože i vrlo tamne dlake. Naravno , povremeno će trebati napraviti tretman održavanja , što također ovisi o genotipu i individulnom slučaju, može biti 1-2 puta godišnje, 1 puta godišnje, te nakon toga sve rjeđe, jednom u dvije ili tri godine.

Kako bi postigli najbolje moguće rezultate preferiramo napraviti prethodne konzultacije s klijentom, kako bi utvrdili koji faktori utječu na rast kod svakog pojedinog slučaja,  pregledali područje koje će se tretirati, te nakon procjene stanja savjetovali klijenta o broju i učestalosti tretmana.

U prosjeku je potrebno napraviti od 4 do 8 tretmana ,tretman se izvodi uglavnom jednom mjesečno, no može biti i iznimki kad se izvodi svaka 3 ili 5 do 6 tjedana iz razloga što dlake imaju svoje prirodne intervale i faze rasta ,te nikad nisu sve odjednom na površini kože, a također ih je vrlo važno tretirati u njihovoj anagenoj fazi , kad sa sigurnošću možemo dosegnuti matrix stanice . Ovdje govorimo o prosjeku, no kad se radi o dlakavosti ne možemo u potpunosti generalizirati ,tako da će kod pojedinih klijenata biti dovoljno 3 – 5 tretmana, kod drugih 4 do 8, a u slučajevima neželjene dlakavosti na licu kod žena može biti i više.

Kandidati za IPL laserski tretman

Sve osobe koje žele glatku i finu kožu bez dlaka  bilo da se radi o ženama ili muškarcima.

Uspješno se tretira slijedeće:

  1. estetski nepoželjna dlakavost na bilo kojem dijelu tijela kod žena ( noge, bikini zona, pazusi, lice, vrat, dekolte, grudi, trbuh)
  2. urasle dlačice na bilo kojem dijelu tijela
  3. prsi i leđa kod muškaraca

Nabolji kandidati za IPL laser su osobe sa svijetlom bojom kože i tamnom bojom dlake (od smeđe do ugljeno crne). Po Fitzpatrick skali, osobe s tipom kože od 1-3 mogu se vrlo uspješno tretirati ovim laserom, što znači, da nakon tretmana nema na koži nikakvih vidljivih reakcija.

Priprema i postupak

Prije odluke klijenta za tretman vršimo pregled površine, koja se želi tretirati, utvrđujemo sve potrebne faktore, dobijemo informaciju od klijenta kako je dlakavost do sada tretirana, detaljno informiramo klijenta o tijeku, mogućem broju tretmana i procijeni krajnjeg rezultata, te o učestalosti tretmana održavanja što sve naravno ovisi o individualnoj sklonosti, te genotipu.

Područje koje će se tretirati potrebno je obrijati prije tretmana, od 24 sata do 4 ili 5 dana (određuje se individualno pri konzultacijama).

Izbjegavati tamnjenje kože, dakle sunčanje, solarij, kreme za samotamnjenje. Bilo bi idealno da koža u vrijeme tretmana ima svoju prirodnu boju.

Ne koristiti prije i svo vrijeme trajanja tretmana vosak, šećernu pastu, elektroepilatore, te pincetu, jer takve metode mogu utjecati na ishod laserskog uklanjanja.

Sam postupak i trajanje tretmana su vrlo brzi i jednostavni, nakon aplikacije ultragela, lampa se prislanja na kožu i emitira se svjetlosni val, koji se prenosi u folikulu, u trajanju od 35 milisekundi. Lampa koju koristimo ima ugrađeno izvanredno hlađenje koje ima i blago anestetsko djelovanje, te je zahvaljući tome neugoda tretmana svedena na minimum, a sigurnost kože zagarantirana. Većina klijenata lako podnosi tretman, te osjeća samo blago peckanje ili toplinu.

Nakon tretmana

Ovaj tretman je siguran za kožu, te nakon tretmana nema nikakvih iritacija na koži. U rijetkim slučajevima može se pojaviti blago crvenilo, koje se uglavnom povlači za pola sata, najviše 1 sat. Nakon tretmana kožu se tretira uobičajenom svakodnevnom njegom.

Vrlo rijetko tretman može izazvati jače crvenilo  uglavnom kod vrlo tamne kože, tada je najbolje kožu tretirati proizvodima za umirenje i reakcija će se vrlo brzo povući (uputu o njezi dobit ćete nakon tretmana).

Izuzetno tamna i osunčana koža se ne tretira IPL laserom, u tim slučajevima najbolje je počekati sa početkom tretmana od 2 -4 tjedna od zadnjeg izlaganja suncu ( precizan savjet o početku ćete dobiti nakon pregleda kože).